
တစ္ေန႔ လက္ဖက္ရည္ တစ္ခြက္ေသာက္ျခင္းသည္ အရိုးပြျပီး အရိုးကိ်ဳးနိုင္ေျခကို သံုးပံုတစ္ပံု ေလ်ာ့က်သြားေစေၾကာင္း ေလ့လာမႈ စစ္တမ္း တစ္ရပ္က ဆိုလိုက္သည္။
အထူးသျဖင့္ သၾကား၊ နို႔တို႔နွင့္ ေရာစပ္ျခင္း မရိွေသာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း စစ္စစ္သည္ အာနိသင္ အရိွဆံုးဟုလည္း သိရသည္။ လက္ဖက္ရြက္ ထဲတြင္ပါေသာ ဖေလဗာႏိြဳက္ဓာတ္သည္ အရိုးမပြေအာင္ ထိန္းေပးနိုင္စြမ္း ရိွသည္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းသည္ ကင္ဆာ၊ နွလံုးစသည့္ အဓိက ေရာဂါၾကီးမ်ား ျဖစ္ပြားနိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်နိုင္စြမ္း ရိွေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ေထာက္ျပထားျပီး ျဖစ္သည္။ ယခုတစ္ဖန္ အရိုးကိုပါ သန္မာေစနိုင္ေၾကာင္း ထြက္ေပၚလာျခင္း ျဖစ္သည္။
ဥပမာအားျဖင့္ ျဗိတိန္ တစ္နိုင္ငံတည္းမွာပင္ အမိ်ဳးသမီး သံုးေယာက္တြင္ တစ္ေယာက္၊ အမိ်ဳးသား (၁၂) ေယာက္တြင္ တစ္ေယာက္သည္ အရိုးပြေ၀ဒနာ ခံစားေနရသည္။ ေဆးလိပ္ေသာက္၊ အရက္ေသာက္သူမ်ား၊ မိသားစု အရိုးပြ ရာဇ၀င္ရိွသူမ်ားသည္ အရိုးပြ ေ၀ဒနာ ခံစားရနိုင္ေျခ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။
အရိုးပြ ေ၀ဒနာ ခံစားေနရသူသည္ အရိုးကို အမာဓာတ္ ေပးစြမ္းေသာ ကယ္လ္စီယမ္နွင့္ ေဖာ့စ္ဖရတ္ ဓာတ္တို႔ ဆံုးရံႈးမႈပိုျမန္ကာ အရိုးပြျပီး ကိ်ဳးလြယ္သည္။ ယခု ေလ့လာသုေတသနသည္ ျဗိတိန္ နိုင္ငံသူ (၁၂၀၀) ကို ဆယ္နွစ္ၾကာ ေစာင့္ၾကည့္ ေလ့လာထားျခင္း ျဖစ္သည္။
စစ္တမ္းကာလအတြင္း အမိ်ဳးသမီး (၂၈၈) ဦး အရိုးကိ်ဳးသည္။ ထက္၀က္ခန္႔သည္ ေခ်ာ္လဲကာ တင္ပါးဆံုရိုးကိ်ဳးျခင္း ျဖစ္သည္။ စစ္တမ္း ပါ၀င္သူမ်ားထဲတြင္ တစ္ရက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သံုးခြက္နွင့္ အထက္ ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ တစ္ခြက္ေအာက္သာ ေသာက္သံုးသူမ်ားထက္ အရိုးကိ်ဳးနိုင္ေျခ (၃၀) ရာခိုင္နႈန္းထိ နည္းပါးေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရိွခဲ့သည္။
ေန့စဥ္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တစ္ခြက္ေသာက္တိုင္း အရိုးကိ်ဳးနိုင္ေျခ (၉) ရာခိုင္နႈန္းစီ နည္းသြားသည္ဟုလည္း သုေတသီမ်ားက တြက္ခ်က္ထားသည္။
''လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သာမကပါဘူး။ ဖေလဗာႏိြဳက္ဓာတ္ ေပါၾကြယ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံေတြ စားရင္လည္း အရိုးကို ေကာင္းကိ်ဳးျပဳပါတယ္'' ဟု စစ္တမ္းအဖဲြ႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ ေဒါက္တာ ေဂ်ာ္နသန္ေဟာ့ဆန္က ေျပာသည္။
ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းကို American Journal of Clinical Nutrition ဂ်ာနယ္တြင္ ထည့္သြင္း ေဖာ္ျပထားသည္။
Source: Daily Mail
Credit: messengernewsjournal.com
No comments:
Post a Comment
COMMENT ေလးမ်ားေပးၿပီး ေဆြးေႏြးေပးပါအံုး...
COMMENT ေပးရန္blogger အေကာင့္ျဖင့္ျဖစ္ေစ၊
Name/ URL(လိပ္စာတစ္ခုခု)ျဖင့္ျဖစ္ေစ၊ အမည္မေဖာ္လိုလွ်င္
Anonymous ျဖင့္ျဖစ္ေစ ေဆြးေႏြးနိုင္ပါသည္။