Wednesday, June 13, 2012

ပီဇာက လြဲရင္ ဘာကိုမွ မစားခဲ့သူ (၁၉)ႏွစ္ အရြယ္ မိန္းကေလး


(၁၁)ႏွစ္ အရြယ္ကစလို႔ ပီဇာက လြဲရင္ ဘာကိုမွ မစားခဲ့သူ (၁၉)ႏွစ္ အရြယ္ မိန္းကေလးေဝး လ္စ္ ေတာင္ ပိုင္း၊ ဝ ရက္စ္ ဟမ္း ျပည္နယ္မွာ ေနထိုင္ လ်က္ ရွိသူ ဆိုဖီေရး ဆိုသူ(၁၉) ႏွစ္ အရြယ္ မိန္းကေလး တစ္ေယာက္ဟာ အသက္ (၂)ႏွစ္ ကတည္းက အစားအစာကို ပံုမွန္ မစားေသာက္ ခဲ့ဘဲ (၉)ႏွစ္ အရြယ္ မွာေတာ့ ပီဇာ တစ္မ်ိဳးတည္းပဲ စားေသာက္ လာခဲ့တာ ဒီေန႔ အထိပါပဲတဲ့။
ဘာေၾကာင့္ ဒီလိုျဖစ္ခဲ့ရသလဲဆိုရင္ ဆိုဖီ(၂)ႏွစ္ သမီး အရြယ္မွာ အစာအိမ္ ထဲမွာ ဗိုင္း ရပ္စ္ပိုးမႊားတစ္မ်ိဳး ဝင္ေရာက္ၿပီး တိုက္ခိုက္ ခံရခ်ိန္က စခဲ့တာပါပဲ။ ဆိုဖီေရး ခံစားေနရတဲ့ ေဝဒနာကို ေဆးပညာ အေခၚအေဝၚ အရ (SED) လို႔ ေခၚၿပီး Seletive Eating Disorder ဆိုၿပီး ေဆးပညာ အရ ေခၚေဝၚေလ့ရွိ ၾကေၾကာင္း ပညာရွင္ေတြက မွတ္ခ်က္ ျပဳၾကပါတယ္။

အထက္မွာ ေဖာ္ျပသလို ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးမႊား တိုက္ခိုက္ ခံရမႈေၾကာင့္ ေနထိုင္မေကာင္း ျဖစ္ခဲ့ၿပီးတဲ့ ေနာက္မွာ ဆိုဖီဟာ အစားအစာေတြကို သိသိ သာသာႀကီးကို ေရြးလာ ခဲ့ပါ ေတာ့တယ္။သူမ စားေသာက္ေနခဲ့ တာေတြကေတာ့ အီတလီ ပက္စတာ ေခါက္ဆြဲ၊ အာလူး ေခ်ာင္းေက်ာ္နဲ႔ လီမြန္ အသားညွပ္ေပါင္ မုန္႔ေတြပါ။ ဒီလို စားေသာက္လာလိုက္ တာ ေနာက္ဆံုး (၁၁)ႏွစ္ အရြယ္ အ ေရာက္မွာ စားေသာက္ပံုက ေနာက္တစ္ မ်ိဳးေျပာင္းသြားခဲ့ျပန္ပါတယ္။

"ကြ်န္မ (၂)ႏွစ္ အရြယ္ကစၿပီး အစားစားတဲ့အခါမွာ အရမ္းကိုေရြးလာ ခဲ့တာတဲ့။ အစားအေသာက္ေတြေၾကာင့္ ဖ်ားနာခဲ့တာလို႔ထင္ၿပီး တစ္ခုခုေကြ်း ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေၾကာက္လန္႔ တၾကား ျငင္းေတာ့တာပဲတဲ့ေလ။

အီတလီခ်ိစ္ ေခါက္ဆြဲကို အရင္ဆံုး ျပန္စား လာခဲဲ့ၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ လီမြန္အသားညွပ္ေပါင္ မုန္႔ဘက္ေျပာင္းသြားခဲ့တယ္။ ဒီလိုစား လာခဲ့တာႏွစ္ေတြ ဘယ္နည္းပါ့မလဲ။ ဒီလိုနဲ့ (၁၁)ႏွစ္ အရြယ္မွာ ပီဇာေျပာင္း စားၾကည္႔ရင္း ႀကိဳက္သြားၿပီး စားလာ လိုက္တာ ဒီေန႔အထိပါပဲ။

ေကာလိပ္မ တတ္ခင္က ပီဇာမစားရတဲ့ ေန႔မ်ိဳးဆိုရင္ ဘာမွကိုမစားခဲ့တာပါ။ ကြ်န္မစားတတ္ တာမ်ိဳးေတြက ေက်ာင္းမွာမေရာင္းဘူး ေလ။ အိမ္ျပန္ေရာက္မွ ပီဇာ(၂)ခုစား လိုက္တယ္။ တစ္ခု ရွိေသးတာက ပီဇာ ကို ခ်ိစ္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔နဲ႔မွ စားတတ္ တာေလ။

ေအးေနရင္လဲ စားလို႔မဝင္ ျပန္ေတာ့ဘူးဆိုေတာ့ ခရီးသြားတဲ့အခါ မ်ိဳးက်ရင္အစားစားဖို႔ခက္ခဲေနပါ ရာ ရွင္ " လို႔ ဆိုဖီေရးက ေျပာျပခဲ့ပါတယ္။ ဆိုဖီဟာအထူးကုဆရာဝန္ေတြနဲ႔ ျပသတိုင္ပင္ၿပီး အစားအေသာက္အသစ္ ေတြစားၾကည္႕ဖို့ႀကိဳးစားခဲ့ေမယ့္အဆင္ မေျပခဲ့တာေၾကာင့္ ဒီေန႔ထက္ထိတိုင္ ပီဇာတစ္မ်ိဳးတည္းစားေနတာပါပဲ။

ဒီလို စားေသာက္တဲ့အခါမွာ သာမန္လူေတြ နည္းတူအဟာရမရႏိုင္တဲ့အတြက္ဆိုဖီ ဟာ အာဟာရဓါတ္ခ်ိဳ႔တဲ့မႈျပသနာအခ်ိဳ႔ ႀကံဳေတြ႔ႏိုင္တဲ့အေၾကာင္း အဟာရေဗဒ ပညာရွင္ျဖစ္သူ ကာရီနာေနာရစ္ကအခု လိုေျပာျပလာပါတယ္။

"ဆိုဖီအခု စားေနေသာက္ ေနတဲ့ ပံုစံက ဗီတာမင္ေတြ အစံုအျပည့္အဝမရႏိုင္ပါဘူး။ ဒါ့အျပင္ ေသြးတိုးနဲ့ ႏွလံုးေရာဂါေတြလဲရႏိုင္တဲ့ အခြင့္အလမ္းမ်ားျပားေနတာေၾကာင့္ သက္တမ္းေစ့ ေနရဖို႔ဆိုတာ ေတာ္ေတာ္ ကိုျဖစ္ႏိုင္ေခ် နည္းလြန္းပါတယ္"လို႔ ကာရီနာေနာရစ္က သံုးသပ္ပါတယ္။

Kings College Hospital အာဟာရ ပညာရွင္ တစ္ဦးျဖစ္သူ ခရစၥေခ်ယက္ ေတကလည္း ဆိုဖီသာ ဒီပံုစံအတိုင္း တစ္သက္လံုးစားေသာက္ေနမယ္ဆိုရင္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ အစံုအလင္ ရရွိႏိုင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။

ဒါ့အျပင္ သူစားေနတဲ့ ပီဇာေတြမွာလည္း တကယ့္ကို ပမာဏ မ်ားျပားလြန္းတဲ့ အဆီေတြပါဝင္ေနတာ ေၾကာင့္ အျမန္ဆံုးကုသသင့္ေနပါ တယ္။ အဲဒီပီဇာေတြေၾကာင့္ ဒီမိန္းက ေလးအသက္တိုတိုေနရမွာကိုမလိုလား ၾကရင္ေပါ့" လို႔ အႀကံျပဳခဲ့ပါတယ္။
@ Health Care

No comments:

Post a Comment

COMMENT ေလးမ်ားေပးၿပီး ေဆြးေႏြးေပးပါအံုး...
COMMENT ေပးရန္blogger အေကာင့္ျဖင့္ျဖစ္ေစ၊
Name/ URL(လိပ္စာတစ္ခုခု)ျဖင့္ျဖစ္ေစ၊ အမည္မေဖာ္လိုလွ်င္
Anonymous ျဖင့္ျဖစ္ေစ ေဆြးေႏြးနိုင္ပါသည္။

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...